Min dröm nu

Jag har nog alltid drömt mig bort på något vis. Det tog 14 år att bli färdig (inte klar) med skolan.. och sedan 14 år till för att återhämta mig. I nästan 30 år fanns inte framtiden i sinnet som något påverkbart. Först nu som förälder och vuxen ser jag möjligheterna istället för problemen.

20130227-054155.jpg
Din egen framtid är en outforskad obebyggd värld där du är chefsarkitekt.

Intränad hjälplöshet?


Så när jag mitt i livet kunde inse att man faktiskt kunde förändra omvärlden och att faktiskt nästan inget är omöjligt blev det nästan som en chock. Varför har ingen talat om det för mig innan? Varför sa man inte ett ord om det? I 14 år spenderade livet där i tron om att det inte ens var nån idé att försöka.

Det var inte ens nån idé att räcka upp handen eftersom det alltid var några som var först.

Och idag i skolan lider många exakt av samma sak.. typ 25% hoppar av gymnasiet av olika anledningar. De ser inte nyttan eller mår dåligt av skolan helt enkelt. På vissa skolor klarar inte 50% att få till en gymnasiebehörighet. A. Vilka realistiska drömmar har de med sig från skolan? B. Vad vill de bli? På A svarar jag:Inga och på B. De har ingen aning. Det kommer väl ta dem ca 14 års förvirring innan de kommer på nått eller tills nått dyker upp.

1 + vaddå?


Samtidigt lider företag av kompetensbrist och detta kommer fortsätta många år framöver. Hur är det möjligt att vi inte får ihop dessa världar? Jag blir lika förundrad varje gång jag tänker på det. Och det är ungefär samma förundran som när jag tänker på de 14 åren av återhämtning. För mig hade det räckt med 30 minuters samtal med någon vuxen förebild. Jag är bra på att tänka nämligen, men jag löser och funderar alltid på stora komplexa ting – inte på simpla enkla saker som min egen framtid. Jag jobbar med visioner men kunde för mitt liv inte tänka ut min egen dröm.

När jag ”vaknade” strax innan jag fyllde 40 hade jag smart nog så där 14 år tidigare kommit fram till att ett roligt jobb, en villa med fru och ett gäng barn nog var vettigt. Tänk om jag inte ens hade kommit på det!

Det är skillnad på dagdrömmar och realistiska framtidsdrömmar


Men hur är det nu då? Vad gör jag om 5 eller 10 år? Jag vet faktiskt inte, jag är inte tränad att tänka så men jag försöker. Vad måste jag göra idag för att imorgon ska kunna göra A som leder till B och C som senare gör D möjligt och sedan då tillslut gör drömmen X möjlig? Vad är det som hindrar mig idag? När ska jag starta?

Ja, fundera du också på framtiden – det är nyttigt och gör dagen gladare, men glöm oron och titta på möjligheterna. Varje dag faktiskt – de tankarna är mycket roligare än att tänka bakåt på vad som hänt. Det som hänt kan vi inte påverka men det som ska hända går faktiskt att påverka! Och tillsammans kan vi göra skillnad, som Jonas Bygdeson på www.mydreamnow.se säger.

Kan man designa/utforma sin egen framtid? Ja, om man vill, så!Kategorier:Design, framtiden, Samhällsutveckling, skolan

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: