Utbildningsministern är vansinnig!

När ska vi fatta att det inte är främst matematiker, jurister, ingenjörer, administratörer och ekonomer vi behöver i framtidens skola? Vi behöver få fram en helt ny arbetskår, Björklund och du är van-sinnig! Av gammal vana gör du samma saker hela tiden och tror att det ska göra susen – inget kunde vara mer fel!

Från arbetskår till fritidshittare20130207-175926.jpg

Jag ångrar mig, ”arbetskår” är fel ord. Det låter som marscherande arbetare i enhetliga kläder och med samma medalj på bröstet. Det är vad man har i Kina och Korea – och alla har samma dröm – drömmen om ett bättre liv för sig själva och för sin släkt. Så de jobbar häcken av sig dygnet runt i princip. Allt medan vi förhandlar om ökade semestrar, åka tåg i förstaklasskupé och arbetstidsförkortning. Och mer lön då. Vi lever i en dröm redan, så varför ska vi drömma mer? Vi ska bara avvärja alla hot och främlingar så vi kan fortsätta. ”-Vi ska ta kampen” säger Björklund och vill på allvar beordra fram nya Ericsson-företag och ta tillbaka vår kunskap. 9 miljoner svenskar klår lätt 9 miljarder globalister bara vi skärper till skolan lite så. Skärper man till tonen och inför betyg mm (och mer skola) får man ut en viss typ av elever – de ska vara vana att sitta still och lyssna, kunna lära in snabbt och följa sociala konventioner benhårt. Den som är bäst är bäst, och den som är sämst gör bäst i att anstränga sig lite mer.
Då kommer vi få ut väldigt kunskapiga elever som lärt sig vara bra i skolan och som kommer att stå där utanför skolan när terminen är slut och undra: ”-Jaha, undrar när det dyker upp nått. Jag väntar väl här på vidare instruktioner..” Som aldrig kommer givetvis. Det spelar ingen roll hur många kreativitetskurser man gått eller om man pluggat in allt man ska kring alla uppfinningar som uppfunnits! A i varje naturvetenskapligt ämne är oväsentligt för det är ”gammal” kunskap. Allt det där kan 9 miljarder andra minst lika bra. Och vi är alldeles för få och har för mycket i lön så vi kan inte konkurrera ens på samma villkor, än mindre på olika villkor. Speciellt inte när vi gör allt för att hitta mer fritid.

Fast, tänk… Det kanske det som är hela grejen som man kommer missa i Asien och på andra ställen. Att få fri tid på jobbet och få uttryck för de kreativa sidorna! Varenda arbetstagare vet idag vad som skulle behövas på arbetsplatsen – bara de fick chansen! Fri förbättrings- och förädlingstid 1 dag i veckan, då ni! Men… Det går ju bara på Google.

Snälla inse läget – förstå, lär. GÖR något!

20130208-062155.jpg
Vi har sett varvsindustrin ”försvinna”, vitvaruindustrin också, och bilindustrin också (snart) och nu får även spö på givna områden: Telecom. Det spelar ingen roll hur många matematiker vi än utbildar. Det finns fortfarande väldigt många industrijobb kvar i Sverige men de minskar [källa: Internet… t ex]. Det är ingen väg framåt på sikt! Vi behöver något helt annat – vi behöver nytt, vi behöver innovation, vi behöver forskning ja, men främst då sådan som näringsliv kan ta hand om! Vi behöver ingen forskning om hur besticken ska ställas i diskmaskinen bäst eller hur blöta löv påverkar järnvägsspår och tågs framfart. Vi behöver nytt och förmågor att komma på nytt – inte att administrera det gamla. Vi behöver tänka om – med omtanke!

Se denna film – det tar en timme med filmen är värd varenda minut att se på:
Att leda in i det okända
Och bara konstaterandet att vi måste lämna politikernas arena och börja prata om barnen istället tycker jag är alldeles lysande – ge f-n i att mäta och jämföra precis som det vore ett företag eller en tävling – det är BARN vi har att göra med! Och när Kinas nya utbildningsminister talar om att förändra den kinesiska skolan i grunden så att de kan hitta ett par miljoner Steve Jobs om året, då får lätt panik och blir skogtokig bara jag tittar på Sveriges utbildningsminister – han behöver inte ens öppna munnen längre. 😦

Nu till något roligare – det är DET vi ska fokusera på, nämligen annars fortsätter vi på en ohållbar utveckling.. eller hållbar avveckling kanske. Kika på denna illustration (tack Glistening Deepwater, Jean Russel m fl för delning):

20130207-130928.jpg
Kolla högra kolumnen – där ska vi va!
Och högst upp högra hörnet på denna! Game on och All in! Vi behöver vara positiva och framtidsfokuserade! Inte negativa med dåtidsfokus!

Renovera eller bygga nytt?


Många politiker hamnar i management läget (se min förra post) och gör allt för att bevara Sverige istället för att ta Sverige (och världen då som vi är en del av) till en ny framtid. Vi behöver emigrera fast det finns inte längre något annat land att dra till. Vi är här och nu och måste ÄNDRA, FÖRBÄTTRA, UTVECKLA det vi har. Nej, inte pilla och justera lite dagisavgifter och A- kasseavgifter utan något rejält. Ett helt nytt hus! Och nej, och nej, och nej.. Ingen bunker utan ljus, högt och öppet mitt i händelsernas centrum! Vi ska inte stänga gränserna vi måste öppna dem ännu mer. Vi behöver inga nya lata drönare kanske de har vi nog med av den etniskt svenska sorten utan vi behöver företagssamma internationella tänkare och entreprenörer och folk som längtar efter frihet som inte tar den för given och som vill leva i fred (och som inte tar den för givet heller).

”-Va? Behöver vi fler arbetslösa?”


Japp, många fler. Men inte fasen ska de sitta vid köksbordet och dricka kaffe hela dagarna. De måste få lite hjälp i början och sedan coachade till att kunna bidra till samhället. De måste hjälpa oss att förbättra samhället vi lever i och göra det hela tiden – vi med jobb har liksom aldrig tid till det. Så ge dem uppdrag att upptäcka och komma med förslag och hjälpa till överallt. Ge dem kameror, ge dem hjälp och stöd och ge dem energi och tillåtelse att bli nybyggare. Fasen ge dem byggutbildning allihop och ni ska se att det blir fart på landet igen. Välkomna fler till detta fantastiska land och låt oss utvecklas och ta steget in i en global framtid. Vi behöver kineser och hur många tolkar som helst! Nått har Bjlrklubd fattat i alla fall! Vi behöver nyttjare av asiatisk kraft, entreprenörer, kulturinspiratörer, filmare, demokratibyggare, fredsmäklare, inspiratörer, visionärer som kan leda kineserna, tänkare, filosofer, författare, kåsörer, kritiker, lagspelare, förhandlare, diplomater, dörröppnare, uppfinnare, isbrytare, stigfinnare, äventyrare, kuratorer, brobyggare, världskännare, globetrotters… Dirigenter, skapare, kreatörer, drömmare, LEDARE… DET är vad vi behöver för att vara kompetenta.

”-Neheni”, säger majoren, ”det har redan sossarna provat i 30 år i flumskolan, det funkar inte, resultaten sjunker”.

Ja, de fullständigt meningslösa resultaten sjunker ännu mer nu Mr Björklund och barn och lärare mår bara sämre och sämre och ger dig t o m bottenbetyg. ”-Jo, men mer matte, mer sitta still och lyssna mer och mer hyfs är vad som behövs. Det tycker jag och jag bestämmer”. Och svenska folket nickar och instämmer. ”-Nu ska kineserna få se på…. Nästa år uppfinner vi nya Ericsson och kallar det Svensson. Nästa år startar nya bilfirmor nya fabriker, dååå jäklar ska ni få se vem som kan mest!” VAN-SINNE!! Vi gör allt av gammal vana, helt vårt utbildningssystem handlar om att bevara strukturerna och att fortsätta med VANOR från förr. Tyvärr, kommer det inga nya idéer från utbildningsministern men det formligen kokar av lust och engagemang därute hos pedagoger och sinnliga – snälla detta är en vädjan, lyssna på eldsjälarna, barnen och de som har kompetens och kunskap om hur vi bäst kan forma Sveriges framtid!

Detta får avsluta dagens harang…

20130208-151634.jpgKategorier:förändringsledning, Samhällsutveckling, skolan, Skolan och lärande, svensk politik

Etiketter:, ,

3 svar

 1. Du är klok, genomtänkt. Gillar din förmåga att ”gå först”, vara ”oreaktiv”. Ibland måste man reagera, så är det. Men fall inte i fällan. Det ”reaktiva” säljer, är det som fortplantar sig på twitter. Men. . . (valfri tankegång)

 2. Ja – van-sinne är något vi behöver bryta. Ifrågasätt! Fundera över om vanan gagnar dig idag? Gör den det – kommer den fortfarande gagna dig imorgon? OM nej – så lär den definitivt INTE gagna dig imorgon heller. Hur ska vi komma ur denna vanans makt, som gjort oss till slavar under ångest och vånda, oro och rädsla?
  Ett steg är att reflektera över dig själv – vad är det jag gör, av vanans makt?

  Tack Christer för dessa tankeväckande ord!
  THRIVABLE is the new black!
  /Helena

  • Det är ju ett helsike att omvärlden och omvärlden förändras hela tiden.. Men tänk, då kan vi ju alla få möjlighet att bli lärande igen! Det är ju inte direkt så att det finns ett gäng som vet hur det kommer att vara om 20 år, vi är alla amatörer på framtiden och vi måste få göra misstag! Vi måste vara i ”Game on”-mode och bara vara redo…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: